Túrák, kirándulások ingyen

A blogban mindenről írok majd, ami túrázással, kirándulással kapcsolatos. A kapcsolódó weboldal: www.setafika.hu , ahol a konkrét túraprogramok is megtalálhatók.

Túráink, ahol várunk téged:Friss topikok

  • oldbikeold: A "nagy-szög" ...egy borona felfordítva az erdészeti úton amely egyébként jelölt bringaút ..Zebegé... (2015.08.19. 15:23) Veszélyes utakon
  • Túrám: Sziasztok! Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani egy újdonságot! A túrázók, város- és múzeum látoga... (2014.10.03. 12:21) Egyik szemünk nevet, a másik viszont sír
  • Cpt. Flint: ha a jelölt úton mész, nem esel bele. értem én, hogy nem mindenki megy ott (bár ez elég nagy baj a... (2011.01.21. 15:15) Életveszélyes természetjárás
  • HSG: Egyszer hallottam ezt a mesét. Egy padon ültem, éppen múlt a délután, s egy idegen ember mesélt ne... (2010.04.02. 21:08) Mese a hajóról
  • mirko vosátka: az izotóniás ital jó, nekem legalábbis néha beválik, nem mindig van rá szükségem, de néha nagyon j... (2009.08.01. 21:15) Veszélyes forróság

Nem tudja a jobb kéz

2009.09.10. 11:10 Kiránduló

Az erdőgazdaságok talán nem mindig ésszerűen cselekszenek?

A múlt héten (09.05) rendezték meg a Forrás Túra a Visegrádi hegységben nevű jelvényszerző programot, amelyen harmadmagammal részt vettem. Olyan tipikusan sétafikás módon: az élmény kedvéért, nem a díjért. Igazából be sem neveztünk, csak lehörpintetünk egy-egy sört az indulási helyen, aztán szintidőn belül végigjártuk az egészet. Köszönet a szervezőknek, tetszett az ötlet! Szimpatikusak voltak a pontőrök, jól elbeszélgettünk velük.
 
Ám nem erről akarok írni, ez csak a téma apropója. Az útvonal szép helyeken át vezetett, s kb. rövidebb, 32 km-es táv felénél elérkeztünk a Sikárosi-réthez, a Szilágyi-Bernát forráshoz. Ez egy időszakos forrás, kellemes pihenőhellyel a fáradt vándor részére. Sajnos most eltereltek minket, mivel jókora gépekkel épp bontottak, eltakarítottak valamit a helyszínen.
 
Kíváncsiságtól hajttatva megkérdeztem a közelben parkoló munkagép egyik munkását, hogy mi az, ami történik?
 
Kiderült, hogy a Pilisi Erdőgazdaság engedélyt adott filmforgatásra, s most a forgatás végeztével szétbontják a díszletként szolgáló építményeket.
 
Jobban megnézve a vesszőfonatból készült tetszetős jurtákat elgondolkodtam, hogy vajon ki és miért egyezett meg így a filmgyártóval? A jurtákat – a film szerint – nád fedte. Ez gyúlékony, megértem. Logikus, hogy eltávolítják, nehogy valaki véletlenül felgyújtsa. Ám az építmények váza kora középkori hangulatával teljesen beleillett a tájba. A leszedett nádfedelet megfelelő anyagokkal pótolva fantasztikus esőházak lehettek volna. Persze az egyéb díszleteket (köcsögöket, fegyvereket, korabeli eszközöket) ettől el lehetett volna vinni, de a házikók maradhattak volna, ha az erdőgazdaság részéről valaki végiggondolja a döntést, mielőtt aláírná.
 
A Filmgyártó – nem tudom, melyik cég volt – sejtésem szerint örömmel hagyta volna ott a kis kajibákat, hiszen a szétbontásuk, elszállításuk biztosan többe került, mint az alapanyag, ami ott maradt volna. Ez így puszta pazarlás volt, kidobott pénz.
 

Jó volna tudni, hogy a megfelelő székekben miért nem olyanok ülnek, akik rugalmasan tudnának dönteni, nem csak begyakorolt, jóváhagyott sémák szerint. Illetve lehet, hogy megfelelő emberek vannak megfelelő poszton, de az biztos, hogy hiányzik a kommunikáció, a kezdeményezőkészség.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kirandulas-tura.blog.hu/api/trackback/id/tr881372688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.